KARYA

Segenggam garam, segelas air putih

 

Peluh jantan mula merenik di dahinya apabila didatangi oleh seorang tua yang bersih pakaiannya dan putih janggutnya. Lalu Orang Muda berkata “ Ya Allah adakah Kau telah menghantar Malaikat Maut kepadaku? Aku masih belum bersedia lagi. Tolong jangan dekati aku! Tidak! Tidak! Tidak!” Orang Tua itu terus menghampiri Orang Muda itu. Belum sempat Orang Tua itu menyapa Orang Muda itu, Orang Muda itu berkata, “Adakah engkau Malaikat Maut?,” Orang Muda terus menangis teresak-esak dan meraung sehingga kata-kata yang keluar daripada mulut Orang Muda itu tidak dapat difahami oleh Orang Tua itu. Lalu Orang ua itu berkata “Sedarlah wahai anak muda, kamu masih lagi bernafas di bumi Allah. Mari anak muda, Pak Tua bersedia menghulurkan bantuan. Mudah-mudahan Pak Tua mampu meringankan beban anak walaupun sekelumit cuma. Orang Muda itu pun mengekori Pak Tua menghala ke rumah usang itu.

 

Dia melihat sekeliling dan tiba-tiba dia menjerit kesakitan akibat terkena sengatan lipan. Dilihatnya pohon-pohon, daun-daun yang luruh, belukar, semak dan denai tidak mengalami perubahan ianya masih gah di sekeliling Orang Muda itu.

 

Tatkala hendak melangkah tangga rumah itu, Orang Muda itu hampir terjatuh. Mujur Pak Tua segera menghulurkan tangannya.

Suasana hening, pepohon kehijuan bagaikan tunduk menyembah bumi apabila mereka mengarah ke rumah usang itu. Hati Orang Muda berbisik “Siapakah Pak Tua ini sebenarnya? Adakah seorang pendeta ataupun pembinasa?”>>selanjutnya