Penonton 'Siapa Soleh, DApat Solehah' melebihi jangkauan

Oleh: Nadzirah & Noor Aina

NILAI- Adakah anda masih ingat dengan forum ‘Siapa soleh dapat solehah’ bahagian pertama pada tahun lalu?

Pada awal tahun ini, bersempena dengan ICEPS 5 yang telah diadadakan pada 4 hingga 7 Februari lalu, biro protokol mahasiswa Fakulti Ekonomi dan Muamalat telah menganjurkan forum ‘Siapa Soleh Dapat Solehah’ bahagian dua kesinambu- ngan daripada ‘Siapa soleh dapat solehah’ bahagian pertama.

Forum yang mendapat sambutan yang menggalakkan daripada mahasiswa USIM itu dilangsungkan pada 22 Januari jam 8.00 malam  bertempat di Dewan Kuliah Pusat 3 (DKP3).

“Alhamdulillah, saya merasakan program ini mendapat sambutan yang sangat baik, ramai yang hadir sehingga penuh dewan,” kata pengarah program, Siti Sarah, 23 yang kelihatan sangat teruja dengan sambutan yang begitu memberangsangkan.

Katanya lagi “Kami hanya merancang penonton yang datang kira-kira 300 orang, tetapi tidak sangka dewan penuh dengan orang ramai sehingga mereka terpaksa duduk di tangga.”

Forum yang membariskan ahli-ahli panel seperti Dr. Asming Yalawae (Pensyarah FSU), Ustazah Najihan Jaafar (Pensyarah FPQS) serta jemputan khas, Saudara Abdul Khairul Azri Abdul Rahman (Pelajar FKP Tahun 4)  telah mengupas topik forum itu dengan begitu menarik dan mencuit hati.

Antara objektif utama forum ini adalah untuk memberi dorongan dan motivasi kepada mahasiswa USIM dalam mencari pasangan mengikut masa dan ketika yang sesuai dan mereka perlu memahami konsep mencari pasangan yang soleh dan solehah supaya dapat hidup dengan tenang.

Selain itu, program seperti ini juga dapat memberi panduan kepada mahasiswa Usim memperbaiki diri berlandaskan tuntutan agama dan syariat Islam agar dapat melahirkan generasi soleh dan solehah.